Lys

Å tenne lys i mørket

Jesusbarnet lar seg ikke hindre av Black Friday-salg, juleribbe, julefilmer eller hva det måtte være.

Juleandakt ved Daniel Johannessen (Actakonsulent)

Har du forsøkt å tenne et levende lys i et stort lyst rom på dagtid? Det har ganske lite effekt og er vanskelig å oppdage. Men om du tenner et lys i et mørkt rom, eller fyrer opp et lite bål en mørk vinterkveld; for en effekt! For et fokus det får, og for en varme og trygghet det gir!

I år har jeg lært noe nytt om advent. Nemlig at adventstiden først oppstod som en fastetid. «Julefasten», eller «den lille fasten» kalles den. Å faste før feiring er med på å gi feiringen perspektiv og dypere mening. Og dette har inspirert meg til å faste denne adventen. Når det er sagt, så er det ikke bare enkelt, og det føles veldig motkulturelt i et samfunn der jula sniker seg inn overalt, helst allerede i oktober!

Men for meg har dette blitt en vakker påminner om hva julen handler om. Og at selv om det ofte føles som at jula har «sklidd ut», så gjør jo dette ingenting med håpet: Jesus kom, Han er nær, og Han kommer til oss, hvert år, helt uavhengig av oss.

Jeg hører ofte meg selv eller andre kristne si varianter av setningen: «Huff, all denne fussen rundt jula, med pakker og nisser og pengebruk, folk har helt glemt hva jula handler om!» Og selv om dette sikkert stemmer, må vi huske på at da Gud selv valgte å komme til vår jord, gikk det helt rolig og helt stille for seg. Da var det i alle fall ikke mange som fikk det med seg.

Dette minner meg litt om hvordan det er med min tro på Jesus. Den er ikke alltid synlig, stor og pompøs, slik som jula ofte fremstår. Jesus bryter seg ikke frem og trenger seg på. Han er som et stille, trygt og usynlig håp, et mysterium som man kan velge å tro på, lene seg på og bygge livet sitt på. Jesusbarnet lar seg heller ikke hindre av Black Friday-salg, juleribbe, julefilmer eller hva det måtte være.

Derfor er min plan denne jula å huske på at lys som er tent i mørke, stille rom er lettest å oppdage. Selv om jeg vet at lyset skinner for alle mennesker og ikke lar seg hindre eller stoppe, så vil jeg gjøre alt det jeg kan for å bli stille i mitt indre. Slik at jeg kan oppdage, og se klart dette lille lyset som er tent og skinner for hele verden. Og for meg.

Andre nyheter