priscilla-du-preez-oAEOPy-Vrxo-unsplash

I nære relasjoner

I nære relasjoner, med de vi bor sammen med, opplever vi, mer enn i mange andre forhold, at vi bryner oss på hverandre og at vi klarer å bringe frem det beste og verste i hverandre.

Har du vært på hjemmekontor de siste ukene kan det gå helt i stå, når ektefellen og ev. barn også er hjemme. God rytme gjør godt når omstendigheten endrer seg. Derfor prøver vi å stå opp til vanlig tid. Etter morgenstell og frokost går vi sammen igjennom hva som skal skje i løpet av dagen.  Hvilke oppgaver, møter og telefoner er det som skal tas. Hvem følger opp ev. ærend, laging av mat, levering eller henting av det som skal ordnes utenfor huset.

Så går vi hver til vårt – i hovedsak innenfor husets vegger.

Hvorfor legge planer? Fordi det er i de gode tidene at man lager systemer for de dårlige. Ikke tære mer på hverandre enn nødvendig, men legge tilrette for forutsigbarhet. Vi kjenner oss selv godt nok til å vite at surrete rytme med uavklarte arbeidssteder og manglende timeplan – altså et liv langt fra den hverdagen vi vanligvis har – lett ødelegger for oss.

Har dere barn hjemme kan hele familien tjene på å inkluderes i planene. Er det gjennomførbart, er det en fordel å ha litt alenetid i en viss rytme. Det er ikke et mål at vi skal gå ut av disse ukene og være intenst lykkelige for at vi endelig har fått masse tid sammen som familie – og med ungene. Målet er at vi skal gjøre det beste vi kan ut av de dagene og det rammeverket vi faktisk har akkurat nå.

Og husk: Jesus har lovet å være med oss alle dager. Lær av hans rytme, mellom å tjene andre og trekke seg tilbake for seg selv. Vær tålmodige med hverandre, og gi hverandre rom innimellom.

Tre tips for alle slags tider i livet:

– Ikke la dagene flyte, men bli enige om en rytme – og ta helg.
– Ikke anta hva ektefellen/resten av familien trenger eller ønsker, men spør: Hva tenker du skal til for at dette kan bli en god dag? Hva kan jeg bidra med?
– Evaluer med spørsmålene: Hva har vært bra med denne dagen? Er det noe du tenker at vi kan/skal gjøre annerledes i morgen/til uka?

Og legg gjerne til: Hva gjør deg glad/takknemlig for tida? Hva bekymrer deg/gjøre deg urolig for tiden?

Andre nyheter