IMG_20181225_093639

Fra statskupp til bibelfest

I 2003 kom jeg til Mali. Fremdeles hender det at jeg blir helt satt ut av hvor annerledes det ser ut rundt meg. Det er akkurat som på film! Og i dette får jeg leve og arbeide. Det er et utrolig privilegium.

På et teltmakerseminar i Bergen i 2001 delte jeg rom med en dame. Det var Karen Ekern, ansvarlig for rekruttering av nye misjonærer i Normisjon. Jeg hadde aldri vært i Afrika før, men jeg hadde lest mange romaner av afrikanske forfattere og hadde masse eventyrlyst. Hun fikk rekruttert meg i løpet av den helga.

Tiden i Mali har vært variert. Jeg har bodd i en landsby helt vest i Mali i seks år. Der hadde jeg ansvar for barne- og ungdomsarbeid, og for å følge opp kristne grupper i området. Jeg var leder for et bistandsprosjekt i Bamako i et år. De siste seks årene har jeg vært leder for Normisjon sitt arbeid i Mali og Senegal. 

Mali ble i mange år holdt fram som et forbilde på demokrati og stabilitet i Afrika. I 2012 endret det seg. I nord ble militæret angrepet, først av separatister og siden av islamister. Samtidig gjorde deler av militæret statskupp. Demokratiet viste seg å bare være et tynt lag på toppen av mye korrupsjon og vanstyre. 

Normisjons misjonærer evakuerte ut av Mali i mars 2012, og igjen i januar 2013. Siste gangen reiste vi til Øst-Senegal. Vi var ikke mange månedene i Senegal før vi igjen var tilbake i Mali, men møtet med folket i Senegal og usikkerheten i Mali gjorde at vi startet opp et eget arbeid i Senegal blant malinkeene der. 

Det er stas å få være med på så mye spennende, som for eksempel bibelfesten i 2008. Da markerte vi utgivelsen av det nye testamentet til kassonké. Festen og gleden gjorde utrolig inntrykk, spesielt det at alle var med. Det var bare en håndfull kristne i landsbyen, men på festen var både landsbysjefen og hans råd, jegerlauget og skaldene. Alle feiret å ha fått en hellig bok på sitt språk. Mange gjester kom også; ledere for kirkene i Mali, bibelselskapet, tidligere Normisjonsmisjonærer. Da jeg så disse misjonærene, som jeg tidligere bare hadde hørt navnet på, tenkte jeg at når hele Bibelen er ferdig da skal jeg også komme ned og feire sammen med menigheten og kassonkeene. Det har gått elleve år siden den gangen. Nå er oversetterteamet, ledet av Guri Enger, ferdige med å oversette alle tekstene i det gamle testamentet til kassonké. Det er ennå noen gjennomlesninger og rettinger som står igjen, men om et par år blir det fest! 

De to siste årene har vi hatt Agenda1 her i Mali. Agenda1 er et læringsfellesskap der menighetene får undervisning og hjelp til å gå et skritt lenger ut med evangeliet. Vi skulle først bare teste det ut med noen menigheter, men alle ville være med. Etter litt kaos endte vi opp med rundt 20 menigheter fra Normisjons samarbeidskirke. Og alle har tatt skritt framover. Flere nye har blitt kristne. Menigheter finner kreative måter å vise Guds kjærlighet til naboer og nærmiljø.
Kristne får øynene opp for hva vi har fått å gå med. En av deltakerne på Agenda1 i høst sa: «Det har vært som en tåke for øynene våre, så vi har ikke sett Gud klart. Etter Agenda1 undervisningen ser vi ham mye klarere!» Tenk å få være med på noe sånt! 

 

Therese Glendrange
thereseglen@hotmail.com

Andre nyheter