May Solveig 1

Leir forandret alt

Leir har betydd veldig mye for meg i min oppvekst. Ofte går jeg så langt at jeg sier at uten leir hadde jeg ikke vært kristen i dag. 

Mitt navn er May Solveig K. Slåtsveen, og jeg er ansatt som actakonsulent i Acta region Øst, avdeling Hedmark. Jeg elsker leir!

Jeg vokste opp på bygda i Hedmark, med lite kristent barne- og ungdomstilbud, og få jevnaldrende kristne. Ei klassevenninne hadde vært på Haraset leirsted tidligere, og spurte om jeg og et par jenter til i klassen hadde lyst til å være med på leir der. Det var sommer, og skoleferien hadde akkurat startet. Jeg elsket hvert sekund.

Jeg er litt usikker på hvor gammel jeg var da jeg startet min leirkarriere på Haraset, men ganske sikkert nærmer det seg 20 år siden. På leir fikk jeg vokse i troen, og som person. Fra min første leir som ung deltaker, ungdomsleder og hele veien frem til å bli en trygg voksenleder. Jeg fikk utvikle meg i mitt tempo, og ble utfordret på gode måter. Det er her jeg holdt min første andakt.

Det er fortsatt mange barn og ungdommer som reiser på leir, og det er stadig nye deltakere på leirene våre. Leir er relasjonsbygging, og mange kommer igjen år etter år. Barn som i starten ikke tør å reise på leir uten mamma, som blomstrer opp og ikke vil reise hjem igjen. Ungdom som føler de endelig kan slappe av og være seg selv. Leir er ledertrening hvor unge, nye ledere får lov til å prøve seg i trygge og gode omgivelser. De lærer mens de handler og de blir fulgt opp av andre ungdoms- og voksenledere. De blir sett, hørt, utfordret og rustet til den lederoppgaven som ligger foran.

Leir er en flott arena for å ta med venner slik at de også kan få høre det glade budskap. Ei av jentene jeg har fulgt tett sa dette en gang: «Leir er for det første en god opplevelse. Du kommer bort fra det du er vant til, til et nytt miljø. Du lærer om kristendommen og Jesus og Gud. Du trenger ikke skamme deg over å være kristen, eller bli sett ned på.» Og mange av ungdommene på Haraset har sagt noe lignende. De kan være seg selv. De har et fristed, hvor det ikke er mas eller noen form for press. Unge jenter jeg har møtt i deres hjemmemiljøer er omtrent ikke gjenkjennbare på leir, der sminka ligger nederst i bagen, og håret er bare i en «dott» på hodet.

På leir har jeg også møtt mange fine mennesker, som jeg fortsatt har kontakt med i dag. Og sammen med en knippe av disse grunnla vi Team Haraset i 2016. Team Haraset er et lokallag i Acta som er for ledere og ildsjeler på Haraset leirsted. Vi har mange ønsker og drømmer om fremtiden, og tør å tenke store tanker. Spesielt jobber vi for gode leirer på Haraset, og ønsker å gjøre stas på de som bruker av sin tid til å skape gode leirminner for deltakerne. 

 

May Solveig Slåtsveen
msks@normisjon.no, 980 97 905

Andre nyheter