Sørumsand-gjengen

Sparer miljøet og skaffer penger til misjon

Det er en hustrig førjulsdag. Jeg ankommer lokalet til Galleri Normisjon sentralt på Sørumsand noen minutter før butikkdøra åpner og blir tatt imot av Thorild Hexeberg Lerberg og tre – fire av de andre i dugnadsgjengen. Vi setter oss i sofakroken med kringle og kaffe og prater litt før butikken åpner.
Somchit trives i gjenbruksbutikken og er ofte innom.

Bildet over: Her er dugnadsgjengen som holder butikken til Galleri Normisjon på Sørumsand åpen, som sparer miljøet og skaffer penger til misjonen. Samtidig trives de godt sammen.

Butikklokalet er fullt av varer, systematisk og ordentlig utstilt.

– Det er en god del faste som kommer innom, sier Thorild. Noen leter etter varer, andre er tydeligvis mer opptatt av å treffe noen å prate med. Vietnamesiske Somchit sier selv at hun er en av de faste kundene. Noen ganger finner hun noe «gull», uansett er det koselig å komme innom. I hjemmet sitt har hun ganske mye som er kjøpt her.

 

Lederteam på fire

Butikken driftes av et lederteam på fire. Marion Forsland Berger forstår vi har et hovedansvar for organiseringen. Anne-Lise Aaslund er den som setter opp vaktlister og har mye av økonomiansvaret. Thorild Lerberg har den daglige kontakten med lederen i Galleri Normisjon, Anita Thorängen og Torun Fyhn Jødahl har hovedansvar for mottak og prising av varer. Hun skal også følge opp «personalet».

 

Drøyt tjue

Personalet er en dugnadsgjeng på drøyt 20 personer. De fleste har vært med siden starten i 2014.

– Det er mange som tar i et tak, forteller Marion Forsland Berger på telefon, – noen jobber regelmessig og mye i butikken. Noen stiller opp for å hente og bringe varer, mens andre er på vikarlista. Til sammen er vi vel 23 – 24. Alle er pensjonister, mange synes det er fint å ha noe fast å gå til, er Marions inntrykk.

– Butikken er åpen alle hverdager unntatt mandag. Vi trenger en dag i uka uten kunder for å rydde, ha møter og sånn.

 

Penger til misjonsarbeid

– Det går litt opp og ned hvor mye vi får solgt for, sier Marion. Sørumsand er jo ikke akkurat noen storby, men vi får litt overskudd hvert år. Vi har jo litt utgifter til husleie og strøm, men alt arbeid er dugnad.

Overskuddet går til Acta sitt arbeid i Normisjon Region Øst. 2018 gav en netto på ca 67.000 kroner. Da var omsetningen på drøyt 500.000.

Misjon og miljø er vinnerne i en gjenbruksbutikk, men det sosiale fellesskapet er også veldig viktig. Det er nok en viktig faktor når såpass mange holder ut i år etter år.

 

Terje Holmedahl

terje.holmedahl@normisjon.no

 

Jan Petter Larsen styrer kassa den dagen jeg er innom
Kåre Arvid Ulvund og Odd Skjellevig er to av de frivillige i butikken

 

Andre nyheter